Sana, hovedstaden i Yemen; 1,87 mio. indb. (2005). Byen ligger i 2200 m højde i landets centrale højland og har siden det 2. årtusinde f.Kr. været områdets økonomiske, politiske og til dels religiøse centrum. Bykernen består af to dele; den ældste med souk (basar), højhuse, karavanseraier og moskéer er omgivet af en mur, der er blevet restaureret med hjælp fra UNESCO, som også har andre bevaringsprojekter i byen. Den anden del blev opbygget af osmannerne i 1800-t. Uden om bykernen er den moderne by vokset frem. Sana er fortsat politisk og økonomisk centrum og rummer desuden nogen industri, som resultat af udenlandske bistandsprojekter.
Kun få arabiske byer har som Sana bevaret sin traditionelle karakter, kendetegnet ved et tæt bymønster med fem- til seksetagers høje borgerhuse, fortrinsvis af gulbrune teglsten; facaderne er dekoreret med hvidkalket mønstermurværk og stukornamenter. I bymidten ligger foruden karavanseraier hovedmoskéen al-Kabir (600-t.), et betydningsfuldt islamisk centrum; her overværede den danske opdagelsesrejsende Carsten Niebuhr en fredagsbøn med Yemens hersker i spidsen under sin forskningsrejse i 1763.
Sana, der var et vigtigt arabisk center for jødedom og kristendom, blev 632 erobret af Ali ibn Abi Talib og konverteret til islam. Fra 800-t. til 1962 hørte byen under Zaydi-imamatet. Fra slutningen af 1800-t. til 1911 var Yemen underlagt osmannerne, og med afslutningen af 1. Verdenskrig blev Sana hovedstad i Nordyemen til 1948. Byen blev den nye republik Yemens hovedstad i 1990.
Kilde: den store danske